LUX filmnapok az Urániában

November 8. és 10. között „LUX filmnapok” lesznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban.  A filmvetítéseken az Európai Parlament LUX filmdíjára jelölt filmek közül a döntős filmremekeket mutatják be a nagyközönségnek.

A három döntős alkotás: Valeska Grisebach Western című filmje, Amanda Kernell Számi vér (Sameblod) című filmdrámája és Robin Campillo 120 dobbanás percenként (120 battements par minute) című műve. A Western Kelet- és Nyugat-Európa kulturális különbségeit mutatja be érdekes megközelítésben, hiszen német vendégmunkásokat mutat be a bolgár vidéken. A Számi vér egy 14 éves Számi kislány sorsán keresztül mutatja meg, hogy a kirekesztés és általánosítás hova vezet. Campillo 120 dobbanás percenként című alkotása a HIV vírussal fertőzöttek elleni ellenszenv, undor ellen küzdőkről szól, sajátos megvilágításban.  Összességében elmondhatjuk, hogy mindhárom döntős filmalkotás egymás elfogadására és tiszteletére próbálja felhívni a figyelmet, különös szemüvegen keresztül. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, és a nagy érdeklődés miatt a vetítésekre várólistán lehet regisztrálni.  A filmeket a vetítések mindhárom napján 19:00-kor kezdik el játszani.

Amennyiben érdekli az esemény, az Uránia Nemzeti Filmszínházat a Szőnyi Hotel Budapest *** Superiorból *** Superiorból 14 perc alatt elérheti autóval vagy taxival.