Royal Republic

Ma este Budapesten, az A38 Hajón lép fel a jelen kor egyik leghíresebb svéd zenekara, a Royal Republic. A Royal Republic már fellépett Magyarországon, de a mai, pénteki napon újra köztünk zenélnek. A zenekar előzenekaraként az Aaron Buchanan & The Cult Classics játszik.

John Lennon és Yoko Ono Amsterdamban

John Lennon-t talán senkinek nem kell bemutatni. Meghatározó munkássága mindenkire hatással volt és van a mai napig. Emellett komoly szerepet játszott a rock fejlődésében is, szerzőtársával Paul McCartneyval egyetemben.

Boros hordók

2017 november 18-án hetedik alkalommal rendezi meg a – Kárpát-medence táj- és természethű borászait tömörítő – Terra Hungarica, a minőségi borainak kóstolóját. A rendezvénynek idén is a budapesti Millenáris park D Épülete ad otthont.

LUX filmnapok az Urániában

November 8. és 10. között „LUX filmnapok” lesznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban.  A filmvetítéseken az Európai Parlament LUX filmdíjára jelölt filmek közül a döntős filmremekeket mutatják be a nagyközönségnek.

Töklámpás

Töklámpás

Sokan nem tudják, de a tökfaragásnak nem csak az angolszász országokban van nagy hagyománya, hanem hazánkban is. Olyannyira, hogy a 11. századból vannak írásos emlékek arról, hogy töklámpással világították ki a visegrádi vár egy tornyát. Régen megvolt az oka annak, hogy a töklámpásokra ijesztő arcot faragtak (bár ez már inkább az angolszászoknál volt hagyomány). Ennek a célja az volt, hogy elijesszék a gonosz démonokat, szellemeket a terméstől.

Absztrakt festmény

Évente kétszer megrendezik a nyitott műtermek délutánját, ősszel és tavasszal is.  Az esemény lényege, hogy kollektív műtermek nyitják meg kapuit a kíváncsi látogatóknak, ahol a kortárs művészeket személyesen lehet megismerni. A művészek a nyitott műtermek délutánja során bemutatják műveiket, és a kíváncsi nagyközönség tagjai szóba elegyedhetnek a művészekkel, sőt a közös alkotás is előfordult már nem egyszer. A helyszínek között „túraútvonalak” vezetnek, amelyeken művészettörténészek kísérik a „kulturális túra” résztvevőit, de programfüzet is segíti az idei Nyitott Műtermek Délutánján (délutánjain) való tájékozódást. A 11. Nyitott Műtermek Délutánjára hétvégén, 2017. 10.21-én, szombaton és 10.22-én, vasárnap kerül sor.

Ennio Morricone Budapest

Ennio Morricone neve azok fejében is ismerősen cseng, akik nem rajonganak a komolyzenéért. Ennio Morricone Korunk egyik legismertebb és legkedveltebb filmzene szerzője Budapesten ad koncertet 2017. október 18-án, szerdán a Budapest Sportarénában.

Az évszázad mérkőzése Budapest egyik tűzfalán

A tűzfal alapvetően arra szolgál, hogy gátolja a tűz terjedését, így tömör betonból vagy téglából készül, és legtöbbször nincsenek rajta ablakok. Budapest belvárosában rengeteg ilyen fakó, kopár, csúnya fal található, illetve szerencsére most már egyre kevesebb. Szerencsére nem azért, mert rohamosan fogynak a tűzfallal megépített házak, hanem mert hazánkba is belopózott az a streetart (utcai művészet) irányzat, hogy egész házfalakat használnak vászonként a festőművészek, és csodálatos történeteket mesélnek el a tűzfalakra festett, rajzolt képeikkel. Mindezt természetesen legálisan, a lakók többségének legnagyobb örömére. Így az addig szürke falak most már színesek és barátságosak, mosolyt csalnak a járókelők arcára.

Lúdas Matyi a Cirkuszban Fővárosi Nagycirkusz

A Fővárosi Nagycirkuszban a produkció hatalmas sikerének köszönhetően újra látható lesz a „Lúdas Matyi a Cirkuszban” fantázianévre keresztelt előadás. A Lúdas Matyi a Cirkuszban műfajában is különleges, hiszen az összművészeti előadásban részt vesznek színművészek, kaszkadőrök, de már nyugdíjas artisták is. Döbrögit a Jászai Mari díjas Konter László játssza, míg Lúdas Matyit Endrédy Gábor, aki az egri Gárdonyi Géza színművészeti társulat tagja. A veszélyes jelenetek egy részét a színészek helyett olyan kaszkadőrök vállalják, mint Lezsák Levente és csapata, Vargyas Viktor, Horváth András, Majer István.

Budapesti Fesztiválzenekar

Október 5-én 23:30-tól újra Midnight Music koncert, azaz éjféli koncert lesz a Várkert Bazárban. Fisher Iván együttese, a Budapesti Fesztiválzenekar játszik, ahogy a koncertsorozat eddigi eseményein is. Az októberi lesz az első olyan hangverseny a Midnight Music-ok történetében, hogy csütörtökről péntekre rendezik, és különlegesség még, hogy először fog női karmester vezényelni.