Töklámpás

Töklámpás

Sokan nem tudják, de a tökfaragásnak nem csak az angolszász országokban van nagy hagyománya, hanem hazánkban is. Olyannyira, hogy a 11. századból vannak írásos emlékek arról, hogy töklámpással világították ki a visegrádi vár egy tornyát. Régen megvolt az oka annak, hogy a töklámpásokra ijesztő arcot faragtak (bár ez már inkább az angolszászoknál volt hagyomány). Ennek a célja az volt, hogy elijesszék a gonosz démonokat, szellemeket a terméstől.

A hiedelem szerint a töklámpás ezen kívül utat mutatott a halott hozzátartozók szellemének is, hogy visszataláljanak szeretteik otthonához. A töklámpásokat manapság legtöbbször sütőtökből faragják, míg érdekes módon korábban tarlórépából készítettek hasonló lámpásokat.

A fesztivál

A Töklámpás Fesztivál 2017. október 28. szombaton kerül megrendezésre a Hősök Terén, 19:00-tól 21:00-ig. A Hősök Tere a Szőnyi Hotel Budapest épületétől autóval kb. 6 perc alatt elérhető, de gyalog sem több, mint fél óra alatt oda lehet érni, . A rendezők szeretnék, hogy mindenki vigye ki magával az otthon kifaragott töklámpását. A rengeteg töklámpás együtt minden bizonnyal nagyon impozáns látványt fog nyújtani. A szervezők továbbá szeretnének minden résztvevőt megkérni arra, hogy vigyen ki magával 1-2-3 konzervet, vagy bármilyen tartós élelmiszert. A fesztivál résztvevői által összegyűjtött ennivalót a Gyermekétkeztetési Alapítvány eljuttatja a rászoruló gyermekeknek. Ha szeretne foglalni hotelszobát, szállást Zugló területén, akkor válasszon minket!