Márciusi ifjak a Pilvax kávéházban

Idén csütörtökre esik március 15., az egyik legjelentősebb nemzeti ünnepünk.  Ezen a tavaszi napon évről évre megemlékezünk az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. Kokárdát tűzünk, felidézzük az iskolában jól megtanult 12 pontot, és tisztelettel emlékezünk a márciusi ifjakra, és mind azokra, akik vérüket adták Magyarország szabadságáért, és ki mertek állni a Habsburg elnyomás ellen.

„Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok!
–
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!”

- Petőfi Sándor – Nemzeti Dal (részlet)

Március 15-én számos helyen tartanak megemlékezést országszerte, és Budapesten egyaránt. A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban ingyenesen látogatható előadások és kiállítások várják a nagyérdeműt ezen a fontos napon. Már délelőtt 10 órától elkezdődnek a programok. 10 és 15 óra között kipróbálhatjuk a híres Landerer nyomdagépet, amelyen a szabadságharc egyik szimbólumává vált 12 pontot nyomtatták. Ebben az idősávban lesz még Petőfi Sándor életével kapcsolatos feladatlapos játék,  és kézműves foglalkozás is. 11 órától megnyílik a Petőfi- és az Arany kiállítás (nem mellesleg Arany János születésének 200. évfordulója van idén). 12-kor a múzeum udvarán lesz ünnepi megemlékezés, 13 órától újabb kiállítás nyílik meg Arany Jánossal összefüggésben, majd 15 órától Toldi „felolvasás” veszi kezdetét Kuncz László vers- és énekmondó feldolgozásában.

Amennyiben szeretne részt venni a Petőfi Irodalmi Múzeum programján, de Budapesttől távolról érkezik, és szeretne megszállni a fővárosban, szállodánk erre kiváló lehetőségeket nyújt. A Szőnyi Hotel Budapest *** Superiorból a helyszín csupán kb. 18 perc autóval vagy taxival.